Povezave:

 

Ta spletna stran uporablja piškotke za avtentikacijo, navigacijo in ostale funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na vaši napravi.

Ogled dokumentov direktive o e-zasebnosti.

Onemogočili ste piškotke. To odločitev lahko spremenite.

Omogočili ste piškotke za to stran. To odločitev lahko spremenite.

Prezračevanje

V današnjih časih se gradnja objektov tudi glede tesnosti zelo razlikuje v primerjavi gradnje naših prednikov. Če v novodobnem objektu ne odpiramo oken dovolj pogosto postane kvaliteta življenja v stanovanju slabša, saj zaradi velike tesnosti stavbe nimamo dovolj dotoka svežega kisika za normalno delovanje našega telesa. Da bi te pogoje izboljšali je potrebno prostore večkrat na dan popolnoma prezračiti.

Prezračevanje z odpiranjem oken za toliko časa, da se zamenja zadostna količina zraka pa je energetsko zelo potratno. Zato so strokovnjaki razvili sisteme, ki so sposobni prezračevati objekt na energetsko varčen  način. Konstanta izmenjava zraka vpliva tudi na znižanje vlage v prostorih s tem pa se prereči nastanek kodenza in posledičnih plesni na stenah ali oknih. Sistem izkorišča toploto notranjega iztrošenega zraka in jo preko rekuperacijske naprave prenaša na sveži in hladni zrak, ki vstopa v stavbo. Na ta način se sveži zrak v napravi predgreje in vstopa v bivalne prostore primerne temperature, tako da ne moti bivalne klime. Izkoristki teh naprav so tudi do 95 %. Vgradnja prezračevalnega sistema je primerna tako za novo gradnje, kot za energetsko prenovljene obstoječe stavbe. Glede na tip stavbe oziroma stanovanja, pa so temu primerno na voljo lokalni in centralni prezračevalni sistemi.

 

© 2012 ENSI d.o.o. Vse pravice pridržane.