Povezave:

 

Ta spletna stran uporablja piškotke za avtentikacijo, navigacijo in ostale funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na vaši napravi.

Ogled dokumentov direktive o e-zasebnosti.

Onemogočili ste piškotke. To odločitev lahko spremenite.

Omogočili ste piškotke za to stran. To odločitev lahko spremenite.

Elektrika

Električni grelniki vode se po večini uporabljajo, kadar nimamo možnosti po drugih bolj energetsko upravičenih sistemih. Uporabljajo se predvsem za ogrevanje tople sanitarne vode vendar le redko za ogrevanje stanovanjskih hiš.

Električni kotli

Električni kotli-peči so uporabni predvsem takrat, kadar ni mogoče vgraditi drugačnega načina ogrevanja zaradi dimnika, skladiščenja kuriva ali pa smo omejeni s prostorom. Za delovanje naprave potrebujemo v veliko primerih trofazno napajanje oz. dovolj zmogljivo električno omrežje, ki omogoča varčno in zanesljivo obratovanje naprave. Električno peč uporabljamo predvsem v objektih, ki potrebujejo le občasno ogrevanje in pa za podporo ogrevanja ostalim napravam (npr. toplotnim črpalkam,.. ) ob izpadih ali nizkih zunanjih temperaturah, ko ogrevalna moč ''glavne'' ogrevalne naprave ne zadostuje toplotnim potrebam objekta.  

Električno ploskovno ogrevanje

Električno talno ogrevanje uporabljamo predvsem v primeru prenove kopalnic ali kuhinj redkeje pri ostalih prostorih in predvsem takrat, kadar ni možnosti izdelave cevovodnega sistema talnega ogrevanja. Ponavadi se električno talno ogrevnje izvede tam, kjer to pogojuje višina estrihov, kjer menjava estrihov ni predivedna oziroma presega investicijska sredstva ali pa je priklop na ogrevalni sistem težko izvedljiv. Električne ogrevalne preproge se vgradijo direktno na betonski ali suhomontažni estrih, pod končni sloj talne obloge (ploščice, parket, laminat,..).    Investicija vgradnje preproge je cenejša od klasičnega talnega ogrevanja ter preprostejša za montažo je pa kasnejše obratovanje takšnega sistema v večini primrerov dražje od običajnega talnega ogrevanja. Predvsem je ekonomsko sprejemljiva v velikosti nekaj m2. Prednost tega sistema pa je tudi, da je delovanje tega sistema povsem avtonomno in tako lahko npr. kopalnico ogrevamo izven splošne ogrevalne sezone ali pa izven urnika delovanja ogrevalnega sistema. 

Električni radiatorji

Električni radiatorji se predvsem uporabljajo kadar nimamo možnosti priklopa klasičnega radiatorja toplovodnega sistema. Primerna uporaba je predvsem za objekte ali prostore, ki se ogrevajo samo občasno in obstaja tudi nevarnost, da pride do zmrzali. Primerni so za izvajanje temperiranja objekta na nizki temperaturi in za izvajanje kratkotrajnih ogrevanj prostorov. Strošek nakupa je primeren običajnemu radiatorju vendar je ta rešitev dosti bolj ugodna, saj ne potrebuje investicije v celotni ogrevalni sistem. So pa stroški porabe elektrike zaradi delovanje takšnega radiatorja veliko dražji od klasičnega ogrevalnega sistema. Električni radiatorji so primerni za objekte kot so mrliške vežice, gasilski domovi, kontejnerski objekti, stopnišča, vikend hišice,... Seveda pa je pogoj delovanja, da imamo v stavbi izgrajeno dovolj zmogljivo električno omrežje.

Toplotne črpalke

Nudijo ekonomično pripravo energije saj pri delovanju izkoriščajo toploto ozračja, geotermalno energijo ali pa toploto zemljine. Izkoristki toplotnih črpalk se merijo z enoto COP kar pomeni da z 1 enoto električne energije ter 3 enote energije okolja pridobimo 4 enote koristne energije. Toplotne črpalke lahko ločimo še na sanitarne katere se uporabljajo za ogrevanje samo sanitarne tople vode.

© 2012 ENSI d.o.o. Vse pravice pridržane.