Povezave:

 

Ta spletna stran uporablja piškotke za avtentikacijo, navigacijo in ostale funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na vaši napravi.

Ogled dokumentov direktive o e-zasebnosti.

Onemogočili ste piškotke. To odločitev lahko spremenite.

Omogočili ste piškotke za to stran. To odločitev lahko spremenite.

Biomasa

Lesna biomasa je naravnega izvora ter se konstantno obnavlja.
Slovenija spada med najbolj gozdnate države v Evropi. 1.185.169 hektarjev gozdov pokriva več kot polovico površine države (gozdnatost je 58,5 %). Pretežni del slovenskih gozdov je v območju bukovih, jelovo-bukovih in bukovo-hrastovih gozdov (70 %), ki imajo razmeroma veliko proizvodno sposobnost.

Za kurjenje biomase se uporabljajo specialni kotli, kateri so narejeni za najboljše izkoristke posamezne vrste kuriva.

Peleti

Peleti so na voljo v vseh bolje založenih zadrugah po celotni Sloveniji, prodajajo pa se v žaklih po 15kg zloženih v euro palete z neto težo 1050kg. Za domačo pripravo tovrstnega kuriva je potrebno vložiti precejšen kapital, saj so tovrstne naprave zadosti komplicirane ter drage. Prav tako je potrebno uporabiti pravilne metode ter les, da peleti ne izgubijo svoje oblike ter s tem kurilne vrednosti. Peleti imajo visoke izkoriste izgorevanja ter majhne količine odpadnega pepela. Veliko pripomore k končnemu izkoristku ogrevalnega sistema prav kotel v kateremu bo kurivo izgorevalo ter lastnosti pelet. Boljša ter posledično dražja podjetja zagotavljajo, da pepela ni potrebno čistiti skozi celotno kurilno obdobje medtem ko je pri nizkocenovnih kotlih potreba po čiščenju tudi do večkrat na teden. Zato je potrebno pred nakupom peči na pelete dobro razmisliti koliko časa ter truda želimo v ogrevalno napravo vložiti za njeno optimalno delovanje. 

S klikom na spodnjo povezavo je podjetje KWB predstavilo video posnetek delovanja njihovega kotla na pelete.

KWB Easyfire

Sekanci

So na drobne kose razsekani delčki lesa. Lahko so predelani iz primarnega drevja, katero se posuši ob rastju ali pa kot vejevje ter podrastje pri pospravilu gozdov. Lahko jih naročimo pri večjih podjetjih, kjer se ukvarjajo z gozdarstvom, čiščenjem porastja oz. pri lokalnih prevoznikih oziroma trgovinah. Sekance je smotrno pripravljati v lastni režiji, ko imamo v posesti zadostno količino gozdnih površin ter primerno orodje. Le te je potrebno letno čistiti ter sekati s tem pa lahko z dodatnim priključnim strojem izdelujemo sekance. Pomembno je le, da so le ti pravilno shranjeni ter izdelani iz pretežno suhega lesa saj vlaga zelo vpliva na končni izkoristek kotla.

Polena

Polena so eden najbolj ugodnih kurilnih energentov za ogrevanje stanovanjskih objektov. Možno jih je dobaviti v kmetijskih trgovinah ter pri lokalnih distributerjih, kateri jih pripeljejo tudi na dom. Če predpostavljamo, da imamo domači gozd, katerega je potrebno ves čas čistiti ter urejati, jih lahko pripravimo kar sami tako še dodatno privarčujemo pri ogrevanju. Pravilno osušeni les je takrat ko imamo vsebnost vlage le 20% za kar potrebujemo skladiščenje lesa na suhem ter odprtem prostoru približno 2 leti. Za dovolj suh les je potrebno polena oz. metrske drče pravilno zložiti, da omogočimo lažji pretok zraka za sušenje le teh saj tako izboljšamo izgorevalno kvaliteto lesa ter s tem pridobimo na izkoristku ogrevalnega kotla.

© 2012 ENSI d.o.o. Vse pravice pridržane.