Povezave:

 

Ta spletna stran uporablja piškotke za avtentikacijo, navigacijo in ostale funkcije. Z uporabo naše spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov na vaši napravi.

Ogled dokumentov direktive o e-zasebnosti.

Onemogočili ste piškotke. To odločitev lahko spremenite.

Omogočili ste piškotke za to stran. To odločitev lahko spremenite.

Hlajenje

Vpliv globalnega segrevanja, se predvsem opazi, pri naglih vremenskih spremembah in pojavu ekstremnih temperatur v vseh letnih časih. O hlajenu stavbe je dobro razmišljati pri vseh gradbenih tehnikah in starostih stavb. V vročih  poletnih dneh se stanovanje brez ohlajanja in kljub dobri izolaciji lahko ogrejejo tudi do visokih nelagodnih temperatur, zato je potrebno le ta dodatno ohlajati. Proti pregrevanju prostorov so bolj odporne dobro izolirane in masivne tehnike gradnje. Lahke gradnje kljub dobri izolaciji ne morejo dolgotranjno kljubovati pregrevanju prostorov, to velja zlasti za mansarde. Zelo pomembna zaščita proti pregrevanju prostorov je uporaba masivnih gradbenih materialov in pa uporaba zunanjih sistemov senčil.    

 Pri hlajenju moramo poskrbeti, da se poleg hlajenja prostora izvede tudi razvlaževanje. Saj je prisotnost prevelike vlage v zraku, ključni dejavnik nelagodnega počutja. Poznamo več načinov hlajenja prostorov izbira primernega načina pa je povsem odvisna od vrste gradnje, namembnosti stavbe in prostorov ter bivalnih navad uporabnikov. Predstavili bomo nekaj možnih načinov hlajenja oziroma pohlajevanja prostorov. 

© 2012 ENSI d.o.o. Vse pravice pridržane.